Seiskarugby Suomessa
Kaikki oikeudet: Vanja Bejin (https://www.facebook.com/weberovsky)

Seiskarugby Suomessa

Tokio 2020 kesäolympialaisten miesten seiskarugby turnaus päättyi tänään Fijin huikeaan juhlintaan! (Katso pelitallenne täältä: https://areena.yle.fi/tv/suorat, lähetys oli klo 12:00 TV2:lla; tai täältä https://www.discoveryplus.fi/olympics/sport/rugby-seven ) Suomessa seiskarugbya pelataan sekä miehissä että naisissa talvikaudella toisin kuin muualla päin maailmaa, jossa pelataan pääasiassa kesäisin. Suomen seiskaturnaukset alkavat marras-joulukuussa ja viimeinen turnaus pelataan toukokuun alussa. Harjoituskaudet alkavat seuroista riippuen yleensä loka-marraskuussa. Suomen turnaukset ovat pääosin yhden päivän mittaisia ja joukkueet pelaavat 3-5 ottelua (otteluiden kestot ovat 2 x 7 min). Sarjan voittaa se joukkue, joka on saanut eniten pisteitä osaturnauksista kerättyä.

Suomessa toimii sekä miesten että naisten seiskamaajoukkueet. Miehet pelaavat Euroopan sarjassa Conference tasolla ja naiset Trophy tasolla. Paras sijoitus maajoukkueiden osalta on ollut vuonna 2016, kun naisten maajoukkue pelasi Euroopan Grand Prix sarjassa (Euroopan top 12 joukkueet). Olympialaisiin pääseminen vaatii joko turnausvoittoa Trophy:sta (tai Grand prix turnauksen top 4:n kiipeämistä) sekä voittoa seuraavasta karsintaturnauksesta (Olympic Repechage) tai vaihtoehtoisesti maailmamestaruus kilpailujen (World Series) top 4:n kiipeämistä.

Koronan vuoksi viimeiset kaksi vuotta talviseiskaa on pelattu selvästi vähemmän. Tuleva 2021-2022 kauden talvisarja alkaa miesten osalta jo marraskuun lopulla Lahti 7s tapahtumasta. Mikäli olet kiinnostunut tulemaan kokeilemaan rugbya, niin ota yhteyttä rohkeasti joko paikalliseen seuraan tai vaihtoehtoisesti jätä viesti sähköpostiin info@finland.rugby. Useat seurat järjestävät aloittelija- sekä junioriystävällisiä harjoituksia ja alkeiskursseja sekä loppukesästä että alkusyksystä. Myös myöhemminkin pääset mukaan osallistumaan! 

Tällä hetkellä Suomessa on käynnissä juuri alkanut 15-rugbyn Suomen mestaruussarja sekä sen divisioonat. Ottelut ovat lauantaisin ja suurimpaan osaan peleistä on vapaa sisäänpääsy!

Suomessa on aktiivista seuratoimintaa seuraavilla paikkakunnilla:


Espoo – https://espoorugby.fi/

Helsinki – https://www.helsinkirugby.fi/ & https://www.warriorsrugbyclub.org/

Hämeenlinna – https://www.linnarugbyclub.fi/

Joensuu – https://www.facebook.com/karjalanrugby

Jyväskylä –  http://www.jklrugby.fi/

Kuopio – https://kuopiorugby.fi/

Lahti – https://www.facebook.com/lahtisisu

Lappeenranta – https://saimaarugby.wixsite.com/sharks

Oulu – https://oulurugby.com/

Pori – https://www.porirugby.com/home

Porvoo –  https://www.shamrocks.fi/

Seinäjoki – http://www.seinajokirugby.fi/

Tallinna – https://www.kalevrugby.eu/

Tampere – https://www.facebook.com/TampereRugbyClub/

Turku – https://turkurugby.fi/

Vaasa – https://www.facebook.com/VaasaRugbyClub

 

Tule rohkeasti kokeilemaan!  

 

Lähteet:

https://www.world.rugby/tournaments/olympics/qualifying

https://www.finland.rugby/home